Hoeveel verdient een Designer per uur?

webdesigner working
Als grafisch ontwerper kan het lastig zijn om te bepalen hoeveel je per uur zou moeten vragen voor je werk. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het bepalen van je uurtarief, zoals je jaar ervaring, de behoeften van je klanten en de huidige vraag naar ontwerpers in jouw regio. In dit artikel gaan we dieper in op deze factoren en geven we je inzicht in het gemiddelde salaris van een grafisch ontwerper per uur.
Pagina inhoud samenvatting
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Wat is een grafisch ontwerper?

  Laten we beginnen met een korte introductie van het beroep grafisch ontwerper. Een grafisch ontwerper houdt zich bezig met het ontwerpen van visuele communicatie. Dit kan bijvoorbeeld een logo, brochure, poster of website zijn. Een grafisch ontwerper zorgt ervoor dat deze communicatie-uitingen aansprekend, duidelijk en herkenbaar zijn. Hij of zij werkt vaak in opdracht van bedrijven, non-profitorganisaties of overheden.

  Ontdekken wat we voor uw organisatie kunnen bereiken?

  Vul ons contactformulier in en ontvang binnen 24 uur een persoonlijke reactie.

  Geen enkele organisatie  is hetzelfde, daarom stellen we altijd een op maat gemaakt plan van aanpak op.

  Laat onze ervaren consultants u begeleiden naar succes!

  Het hoogste salaris en het maximum salaris

  Het hoogste salaris dat je als grafisch ontwerper kunt verdienen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je aantal jaren werkervaring, je opleidingsniveau en de sector waarin je werkt. Het maximum salaris dat je kunt verdienen ligt over het algemeen rond de €80.000 tot €100.000 bruto per jaar, afhankelijk van je ervaring en specialisatie.

  Goede banen met salaris

  Als grafisch ontwerper zijn er verschillende banen beschikbaar met een goed salaris. Denk bijvoorbeeld aan een functie als waterbouwkundig ontwerper, binnenhuisarchitect of interieurontwerper. Deze banen vereisen wel vaak een hoger niveau van opleiding en expertise dan een reguliere functie als grafisch ontwerper.

  Het gemiddeld basissalaris en het jaarsalaris van een grafisch ontwerper

  Het gemiddeld basissalaris van een grafisch ontwerper ligt tussen de €2.200 en €3.500 bruto per maand. Het jaarsalaris van een grafisch ontwerper wordt vaak bepaald aan de hand van het aantal gewerkte uren per jaar en het uurtarief dat je hanteert. Het gemiddelde jaarsalaris van een grafisch ontwerper ligt tussen de €26.400 en €42.000 bruto per jaar, afhankelijk van het aantal gewerkte uren en het uurtarief.

  web designer stressed

  Factoren die van invloed zijn op je uurtarief

  Zoals gezegd zijn er verschillende factoren die van invloed zijn op het uurtarief dat je kunt vragen als grafisch ontwerper. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren voor je op een rijtje gezet:

  • Aantal jaar werkervaring: Als grafisch ontwerper geldt over het algemeen dat hoe meer jaar werkervaring je hebt, hoe hoger je uurtarief kan zijn. Dit komt doordat met meer ervaring vaak meer expertise en vaardigheden zijn opgebouwd, wat resulteert in een hogere vraagprijs. Als beginnend grafisch ontwerper zal je waarschijnlijk een lager tarief vragen dan iemand met tien jaar werkervaring.
  • Ontwerp ten behoeve van een bepaalde sector: Het soort ontwerpwerk dat je doet, kan ook invloed hebben op je uurtarief. Als je bijvoorbeeld ontwerpt voor een sector waarin veel geld wordt verdiend, zoals de financiële sector, dan kan je uurtarief hoger zijn dan wanneer je ontwerpt voor een sector met minder financiële middelen. Dit komt doordat ontwerpen voor sectoren met hogere inkomsten vaak complexer en veeleisender kunnen zijn.
  • Overleg met klanten: Als grafisch ontwerper heb je vaak veel overleg met klanten om hun behoeften en wensen te bespreken. Dit kan ook invloed hebben op je uurtarief. Hoe meer overleg er nodig is, hoe meer tijd je kwijt bent aan communicatie en hoe hoger je uurtarief dus kan zijn. Dit komt doordat het intensieve overleg met klanten extra inspanning en tijd vergt.
  • Behoeften van klanten: De behoeften van klanten zijn ook van invloed op je uurtarief. Als een klant bijvoorbeeld een speciaal ontwerp wil dat veel tijd en energie kost, kan je uurtarief hoger zijn dan wanneer een klant een meer standaard ontwerp wil. Complexere ontwerpen vereisen vaak meer creatieve inspanning en technische vaardigheden, wat een hoger tarief rechtvaardigt.
  • Nieuwe klanten versus bestaande klanten: Als je net begint als grafisch ontwerper, kan het zijn dat je lagere tarieven hanteert om nieuwe klanten te werven. Zodra je meer ervaring hebt en een sterk portfolio hebt opgebouwd, kan je hogere tarieven vragen aan nieuwe klanten. Bestaande klanten zijn vaak bereid om meer te betalen voor jouw diensten omdat ze vertrouwd zijn met jouw werk en kwaliteiten. Dit komt doordat de waarde van je ervaring en expertise in de loop van de tijd toeneemt.
  • De huidige vraag naar ontwerpers: De huidige vraag naar ontwerpers in jouw regio kan ook van invloed zijn op je uurtarief. Als er weinig vraag is naar ontwerpers in jouw regio, kan je uurtarief lager zijn dan wanneer er veel vraag is naar ontwerpers. Dit komt doordat de beschikbaarheid van ontwerpers de concurrentie en prijzen kan beïnvloeden.
  Wordpress website maken
  Webdesign

  Factoren die je uurtarief kunnen verhogen

  Naast de hierboven genoemde factoren zijn er ook nog andere factoren die je uurtarief kunnen verhogen. Hieronder hebben we enkele van deze factoren voor je op een rijtje gezet:

  • Specifieke beroepen: Bepaalde afzonderlijke beroepen binnen de grafische vormgeving, zoals het beroep van binnenhuisarchitect of interieurontwerper, hebben over het algemeen hogere uurtarieven dan andere beroepen binnen de grafische vormgeving.
  • Ontwerptijd: Als je ontwerpinstructie geeft in overleg met een klant of als je schetsen moet vervaardigen voordat je aan de slag kunt gaan, kan je uurtarief hoger zijn omdat dit meer tijd kost.
  • Bouwkundige kennis: Als je hogere bouwkundige kennis hebt en meer ervaring hebt op het gebied van technische ontwerpen, kan je uurtarief ook hoger zijn.
  • Vraag en aanbod: Het aantal actieve vacatures en banen als concept designer kan ook van invloed zijn op je uurtarief. Als er weinig vraag is naar concept designers, kan je uurtarief lager zijn dan wanneer er veel vraag is.
  • Advies op locatie: Het geven van advies op locatie kan ook invloed hebben op je uurtarief. Als je bijvoorbeeld een ontwerp maakt voor een bedrijf dat zich aan de andere kant van het land bevindt, kan je uurtarief hoger zijn vanwege de materiële kosten die je moet maken.

  SEO begint bij kwalitatieve content

  Verhoog je conversies met onze doelgerichte content!

  Het geheim achter een bloeiende SEO-strategie? Kwalitatieve content die het hart van de doelgroep verovert. Met de juiste inhoud die naadloos inspeelt op de behoeften en verlangens van jouw potentiële klanten, til je jouw zichtbaarheid naar een hoger niveau.

  Als je een sterke online aanwezigheid wilt opbouwen, is hoogwaardige content de sleutel tot jouw succes.

  De werkweek van een grafisch ontwerper

  Als grafisch ontwerper werk je over het algemeen vijf dagen per week. De exacte werkweek kan echter verschillen per werkgever en per sector. Sommige ontwerpers hebben te maken met een werkweek exclusief ploegentoeslag, terwijl anderen mogelijk meer of minder dan 40 uur per week werken. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en vrije tijd, en om ervoor te zorgen dat je genoeg tijd hebt om je creativiteit en vaardigheden verder te ontwikkelen.

  Het aantal actuele vacatures voor grafisch ontwerpers kan sterk verschillen per regio en per sector. Het is van belang om op de hoogte te blijven van het aantal beschikbare banen en vacatures om te bepalen hoe groot de vraag is naar ontwerpers in jouw omgeving en waar je mogelijk interessante kansen kunt vinden. Websites zoals LinkedIn, Indeed en Monsterboard zijn handige platforms om actieve vacatures voor grafisch ontwerpers te vinden. Door regelmatig de vacaturemarkt te verkennen, kun je inzicht krijgen in de trends en ontwikkelingen binnen de industrie en kun je jezelf positioneren voor nieuwe mogelijkheden.

  Als grafisch ontwerper zijn er verschillende banen met een positief toekomstperspectief. Functies zoals application designer of content specialist bieden mogelijk interessante kansen. Het is belangrijk om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te leren om aantrekkelijk te blijven voor werkgevers en om interessante carrièremogelijkheden te kunnen blijven verkennen. Door bij te blijven met de nieuwste trends en technologieën in het ontwerpgebied, kun je jezelf onderscheiden en waardevol blijven voor de markt.

  Naast de mogelijkheden die de industrie biedt, zijn er ook kosten verbonden aan het vak van grafisch ontwerper. Je hebt te maken met kosten voor apparatuur, software en materialen die essentieel zijn voor je werk. Daarnaast is het belangrijk om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden door het volgen van opleidingen en cursussen. Het is essentieel om deze kosten mee te nemen in je uurtarief, zodat je als grafisch ontwerper niet met verlies werkt en een gezonde financiële basis kunt behouden.

  Gratis SEO scan van uw website?

  Ontdek nu de verborgen potentie van uw website met onze GRATIS SEO scan! Onze geavanceerde tools en deskundige analyse bieden u een gedetailleerd inzicht in de verbeterpunten van uw online aanwezigheid.

  Ontvang een uitgebreid rapport met waardevolle optimalisatie-tips die uw website naar nieuwe hoogten zullen stuwen. Neem vandaag nog de eerste stap naar een betere vindbaarheid en meer organisch verkeer. Mis deze kans niet – claim nu uw GRATIS SEO scan en maak uw website klaar voor succes!

  De behoefte aan kennis en bouwkundige kennis

  Als grafisch ontwerper is het belangrijk om up-to-date te blijven met de nieuwste ontwikkelingen en technologieën op het gebied van grafische vormgeving. Ook is het handig om kennis te hebben van bouwkundige aspecten, bijvoorbeeld als je werkt aan ontwerpen voor gebouwen of interieurs. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het bepalen van je uurtarief en om deze kennis en vaardigheden op een slimme manier in te zetten in je werk.

  Populaire Posts

  Citations en backlinks
  Content Marketing
  Wouter Schoemaker

  Citations en backlinks

  Citaties en backlinks kunnen beide je SEO positie sterk helpen. Wel is het belangrijk dat je het verschil tussen een Citation en een Backlink weet.

  Lees verder »

  Author

  • Wouter Schoemaker

   Wouter Schoemaker (Linkedin Profiel) is een autoriteit op het gebied van digitale marketing, met een indrukwekkende staat van dienst die zijn expertise en ervaring in het veld aantoont. Met meer dan twee decennia ervaring in verschillende rollen, heeft Wouter een diepgaand inzicht in de vele facetten van digitale marketing en bedrijfsontwikkeling.

   In 2015 richtte Wouter Symblings Digital Marketing op, een bedrijf dat zich richt op digitale marketing, IT en sales. Symblings combineert de 'verschillende entiteiten' IT, Sales en Marketing door middel van een geïntegreerde aanpak, wat leidt tot commerciële groei, ondersteuning en de gewenste groei-resultaten voor Symblings' klanten.

   Zijn carrière begon bij Yacht, waar hij zich opwerkte van Account Manager tot Senior Accountmanager, waarbij hij verantwoordelijk was voor de verkoop van alle diensten en competenties van Yacht bij financiële en zakelijke dienstverleners in de regio (groot) Amsterdam. Hij was ook betrokken bij verschillende projectgroepen gericht op innovatie en ontwikkeling op het gebied van social media, commercieel handelen, cultuur, structuur en coaching.

   Na Yacht richtte Wouter zijn eerste eigen bedrijf op, 2Network, een werving- en selectiebureau voor hoger opgeleiden in ICT en Sales. Hier was hij verantwoordelijk voor het commerciële beleid en planning, waaronder het bepalen van de propositie en groeistrategie, het schrijven van een businessplan, het aanvragen van financiering, het vastleggen van inkoopovereenkomsten met productie en distributie, en de uitvoering van de online marketingstrategie.

   Wouter's ondernemersgeest leidde tot de oprichting van verschillende andere bedrijven, waaronder Mijnpicknicktafel.nl, een online winkel voor picknicktafels, en CuracaoTodo.com, een online marketingplatform dat organisaties op Curacao helpt om beter in contact te komen met nieuwe klanten in lokale en internationale markten.

   In oktober 2021 nam Wouter de rol van Marketing- en Bedrijfsontwikkelingsmanager op zich bij Draaierijen.nl, een bedrijf dat zich richt op het helpen van de metaalindustrie om kosten te besparen en hun inkoopproces te stroomlijnen. Door samen te werken met tientallen metaaldraaierijen en machinefabrikanten in Nederland, zorgt Draaierijen.nl ervoor dat al hun partners worden gecontroleerd op kwaliteit, financiële gezondheid, leverbetrouwbaarheid en bewerkingsmogelijkheden. Draaierijen.nl heeft een voorzieningspercentage van 92% behaald, wat heeft geleid tot een kostenbesparing van ongeveer 26% voor hun klanten.

   Wouter's andere ondernemingen omvatten Offertes247.nl, een platform dat organisaties de mogelijkheid biedt om zich direct in de top van Google's organische zoekresultaten te presenteren, en Boot-Huur.nl, een bootverhuurbedrijf op de Vinkeveense Plassen.

   Wouter's uitgebreide ervaring en succes in digitale marketing en bedrijfsontwikkeling maken hem tot een autoriteit in het veld. Zijn vermogen om succesvolle bedrijven op te bouwen en te leiden, evenals zijn diepgaande kennis van digitale marketingstrategieën en -technieken, onderstrepen zijn expertise en autoriteit in de industrie.

  Scroll naar boven

  Vrijblijvende offerte

  Ben je benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Laat dan uw gegevens achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 24 uur contact op.

  Contact
  Contactformulier aanvraag (#4)

  Onze privacy policy is van toepassing.

  Gratis SEO Artikel

  Ontvang een gratis SEO-geoptimaliseerd artikel van 1000-1200 woorden door het formulier hieronder in te vullen en plaats het op jouw website om de kracht van onze content te ervaren.

  Note: Geen idee wat een keyword is? Vul ‘onbekend’ in en wij nemen contact met je op.

  Gratis SEO artikel
  Gratis SEO artikel formulier (#7)

  Onze privacy policy is van toepassing.

  Gratis persoonlijke SEO scan

  Klaar voor een boost in uw online zichtbaarheid? Meld u aan voor een gratis, persoonlijke SEO scan tijdens een 1-op-1 Google Meet consult. Samen duiken we in de wereld van zoekmachineoptimalisatie specifiek voor uw website. Mis deze kans niet en vul onderstaand formulier in.

  pasfoto tim van pel
  Gratis SEO audit 1 op 1 formulier (#13)

  Onze privacy policy is van toepassing.

  Algoritme

  Wat is het precies? 

  Een algoritme is een reeks stappen of instructies die worden gebruikt om een specifiek probleem op te lossen. Het is als een recept dat een computer of een persoon kan volgen om een bepaald resultaat te bereiken. 

  Algoritmen spelen een cruciale rol in de informatica en helpen bij het organiseren en verwerken van gegevens, het nemen van beslissingen en het automatiseren van taken. Ze kunnen worden toegepast in verschillende domeinen, zoals zoekmachines, routeplanners, machine learning en data-analyse. 

  Kortom, algoritmen vormen de bouwstenen van onze digitale wereld en helpen bij het oplossen van complexe problemen.