Google Analytics inrichten

SEO Content Copywriting
Als online marketing bureau is het belangrijk om een goede inrichting van Google Analytics te hebben, zodat we onze klanten de juiste informatie kunnen geven over hun websitebezoekers en de resultaten van hun online marketingcampagnes. In dit blogartikel zullen we daarom een aantal belangrijke zaken bespreken bij het inrichten van Google Analytics.
Pagina inhoud samenvatting
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Google Accounts en Google Tag Manager

  Om Google Analytics in te kunnen richten, heb je allereerst een Google account nodig. Vervolgens kun je een nieuwe property aanmaken in Google Analytics en de trackingcode op je website plaatsen. Een handige tool om dit te doen is Google Tag Manager, waarmee je eenvoudig tags op je website kunt plaatsen zonder dat je hiervoor steeds aanpassingen in de code hoeft te maken.

  Ontdekken wat we voor uw organisatie kunnen bereiken?

  Vul ons contactformulier in en ontvang binnen 24 uur een persoonlijke reactie.

  Geen enkele organisatie  is hetzelfde, daarom stellen we altijd een op maat gemaakt plan van aanpak op.

  Laat onze ervaren consultants u begeleiden naar succes!

  Universal Analytics en nieuwe functies

  Universal Analytics is de nieuwste versie van Google Analytics en biedt een aantal belangrijke nieuwe functies. Bij het aanmaken van een nieuwe property in Google Analytics kun je kiezen voor Universal Analytics en profiteren van deze verbeteringen. Een van de opvallende nieuwe mogelijkheden is het bijhouden van demografische gegevens van je websitebezoekers. Hierdoor kun je inzicht krijgen in de leeftijd, het geslacht en de interesses van je doelgroep. Daarnaast kun je ook zien welke apparaten en browsers zij gebruiken om je website te bezoeken, wat waardevolle informatie kan opleveren voor het optimaliseren van je website.

  Bij het inrichten van Google Analytics is het van cruciaal belang om goed na te denken over de belangrijkste doelen van je website. Door deze doelen in te stellen in Google Analytics kun je nauwkeurig bijhouden hoeveel conversies er plaatsvinden en waar deze vandaan komen. Dit stelt je in staat om de effectiviteit van je marketingcampagnes te meten en eventuele knelpunten te identificeren. Bovendien is het raadzaam om Google Search Console te koppelen aan Google Analytics. Hiermee kun je inzicht krijgen in zoekopdrachten die verkeer naar je website leiden en de pagina’s die het meest verschijnen in de zoekresultaten.

  Intern vekeer

  Na het inrichten van Google Analytics is het belangrijk om intern verkeer uit te sluiten van je rapportages. Door je eigen IP-adres toe te voegen aan de lijst met uitgesloten IP-adressen, zorg je ervoor dat je eigen bezoeken niet worden meegerekend in de statistieken. Daarnaast kun je nieuwe instellingen toevoegen, zoals filters om specifieke gegevens uit te sluiten of juist te tonen, afhankelijk van je behoeften.

  Een andere handige functie in Google Analytics zijn de slimme doelen. Deze doelen worden automatisch gegenereerd op basis van het gedrag van je websitebezoekers. Hierbij wordt gekeken naar welke pagina’s de hoogste betrokkenheid van gebruikers genereren. Dit kan waardevol zijn als je nog geen specifieke doelen hebt gedefinieerd of als je extra inzichten wilt verkrijgen over de prestaties van je website.

  Lijst met doelen en sessie als doel

  Naast slimme doelen kun je ook zelf doelen instellen in Google Analytics. Dit kan bijvoorbeeld door een lijst met doelen aan te maken of door een sessie als doel te definiëren. Hiermee kun je bijvoorbeeld bijhouden hoeveel gebruikers een specifieke pagina hebben bezocht of hoeveel sessies er zijn gestart op een bepaalde dag.
  Groei in traffic - Google Analytics
  Data en analyse

  Beheerdersinstellingen en Google AdWords

  In de beheerdersinstellingen van Google Analytics kun je onder andere doelen en filters instellen, maar ook koppelingen maken met andere Google diensten zoals Google AdWords. Hiermee kun je bijvoorbeeld bijhouden hoeveel conversies er plaatsvinden via je AdWords campagnes en welke zoekwoorden daarbij het meest effectief zijn.

  Analytics bureau inschakelen voor optimale inrichting

  Voor een optimale inrichting van Google Analytics is het aan te raden om een Analytics bureau in te schakelen. Symblings heeft de kennis en ervaring om alle mogelijkheden van Google Analytics te benutten en kunnen je helpen om de juiste rapportages te maken en de resultaten van je online marketingcampagnes te meten.

  Analytics rapportages en maatwerk rapportages

  Met Google Analytics kun je een aantal standaardrapporten genereren, maar je kunt ook maatwerk rapportages maken op basis van de specifieke behoeften van je bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld rapportages maken die alléén organisch verkeer weergeven of die specifiek gericht zijn op de prestaties van je Contact button. Daarnaast kun je ook omzet statistieken bijhouden en zien welke producten het meest verkocht worden.

  Gratis SEO scan van uw website?

  Ontdek nu de verborgen potentie van uw website met onze GRATIS SEO scan! Onze geavanceerde tools en deskundige analyse bieden u een gedetailleerd inzicht in de verbeterpunten van uw online aanwezigheid.

  Ontvang een uitgebreid rapport met waardevolle optimalisatie-tips die uw website naar nieuwe hoogten zullen stuwen. Neem vandaag nog de eerste stap naar een betere vindbaarheid en meer organisch verkeer. Mis deze kans niet – claim nu uw GRATIS SEO scan en maak uw website klaar voor succes!

  Doelen instellen en meten

  Doelen zijn essentieel bij het meten van de prestaties van je website en online marketingcampagnes. Door het instellen van doelen kun je de gewenste acties en resultaten van je gebruikers vastleggen en analyseren. Google Analytics biedt verschillende opties om doelen in te stellen, zoals bestemmingen, duur van de sessie en het aantal pagina’s per sessie. Met deze doelen kun je inzicht krijgen in de effectiviteit van je website en campagnes, en waar nodig optimalisaties doorvoeren.

  Bij het opzetten van Google Analytics is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de bewaring van gegevens en het anonimiseren van gegevens. Het is cruciaal om te voldoen aan privacywetgeving en rekening te houden met de behoeften van je bedrijf. Je kunt bepaalde gegevens, zoals IP-adressen, anonimiseren om de privacy van je gebruikers te waarborgen.

   

  Nieuwe functies en mogelijkheden in Google Analytics

  Google Analytics is een krachtige tool die continu evolueert en nieuwe functies en mogelijkheden biedt om de prestaties van je website en online marketingcampagnes te meten. Hieronder worden enkele belangrijke ontwikkelingen besproken:

  1. Nieuwe Google Analytics 4: Google heeft onlangs de nieuwe versie van Google Analytics gelanceerd, genaamd Google Analytics 4. Deze versie biedt geavanceerdere mogelijkheden en is beter afgestemd op de veranderende privacywetgeving en cross-device tracking. Hoewel er implicaties zijn bij het overstappen naar de nieuwe versie, biedt het ook veel voordelen voor gebruikers.
  2. Uitbreiding van standaardrapporten: Een van de voordelen van Google Analytics 4 is de aanzienlijke uitbreiding van het aantal standaardrapporten. Dit stelt je in staat om snel en gemakkelijk belangrijke statistieken en prestaties van je website te bekijken. Rapporten over engagement, acquisitie, retention en revenue zijn slechts enkele voorbeelden van de beschikbare rapporten.
  3. Meertalige websites: Als je een meertalige website hebt, kun je nu eenvoudig de verschillende taalversies in Google Analytics instellen. Hierdoor kun je het verkeer en de populariteit van specifieke pagina’s per taalversie volgen en analyseren.
  4. Transacties en e-commerce tracking: Voor webshops biedt Google Analytics ook mogelijkheden om transacties en omzet bij te houden. Door e-commerce tracking in te schakelen en specifieke codes op de juiste plaatsen op je website te plaatsen, kun je gedetailleerde inzichten krijgen in de prestaties van je online winkel.

  Met deze nieuwe functies en mogelijkheden in Google Analytics kun je diepere inzichten verwerven in het gedrag en de interactie van gebruikers op je website. Door het effectief benutten van deze mogelijkheden kun je je online strategie optimaliseren en betere resultaten behalen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van verdere updates en ontwikkelingen in Google Analytics, omdat het platform voortdurend verbetert en nieuwe functies introduceert om gebruikers te helpen bij het analyseren van hun online aanwezigheid.

  SEO begint bij kwalitatieve content

  Verhoog je conversies met onze doelgerichte content!

  Het geheim achter een bloeiende SEO-strategie? Kwalitatieve content die het hart van de doelgroep verovert. Met de juiste inhoud die naadloos inspeelt op de behoeften en verlangens van jouw potentiële klanten, til je jouw zichtbaarheid naar een hoger niveau.

  Als je een sterke online aanwezigheid wilt opbouwen, is hoogwaardige content de sleutel tot jouw succes.

  Belangrijke functies en tips

  Tot slot nog een aantal belangrijke functies en tips bij het inrichten van Google Analytics:

  • Zorg dat je de trackingcode op de juiste manier plaatst op je website, anders kan het zijn dat je geen of onvolledige data ontvangt.
  • Maak gebruik van Google Tag Manager om tags eenvoudig te plaatsen zonder aanpassingen in de code van je website.
  • Bekijk regelmatig de rapportages en stel doelen bij waar nodig om de prestaties van je website te verbeteren.
  • Maak gebruik van filters om specifieke data uit te sluiten of juist te laten zien.
  • Schakel een Analytics bureau in als je geen ervaring hebt met het inrichten van Google Analytics of als je de optimale inrichting wilt.
  • Houd rekening met de bewaring van gegevens en het anoniem maken van gegevens om de privacy van gebruikers te waarborgen.
  • Bekijk de verschillende rapportages en maak maatwerk rapportages op basis van de behoeften van je bedrijf.
  • Maak gebruik van gebeurtenissen om bij te houden hoe gebruikers zich gedragen op je website.
  • Maak gebruik van de nieuwe functies en mogelijkheden in Google Analytics 4 om nog betere resultaten te meten.

  Populaire Posts

  Citations en backlinks
  Content Marketing
  Wouter Schoemaker

  Citations en backlinks

  Citaties en backlinks kunnen beide je SEO positie sterk helpen. Wel is het belangrijk dat je het verschil tussen een Citation en een Backlink weet.

  Lees verder »

  Author

  Scroll naar boven

  Vrijblijvende offerte

  Ben je benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Laat dan uw gegevens achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 24 uur contact op.

  Contact
  Contactformulier aanvraag (#4)

  Onze privacy policy is van toepassing.

  Gratis persoonlijke SEO scan

  Klaar voor een boost in uw online zichtbaarheid? Meld u aan voor een gratis, persoonlijke SEO scan tijdens een 1-op-1 Google Meet consult. Samen duiken we in de wereld van zoekmachineoptimalisatie specifiek voor uw website. Mis deze kans niet en vul onderstaand formulier in.

  pasfoto tim van pel
  Gratis SEO audit 1 op 1 formulier (#13)

  Onze privacy policy is van toepassing.

  Gratis SEO Artikel

  Ontvang een gratis SEO-geoptimaliseerd artikel van 1000-1200 woorden door het formulier hieronder in te vullen en plaats het op jouw website om de kracht van onze content te ervaren.

  Note: Geen idee wat een keyword is? Vul ‘onbekend’ in en wij nemen contact met je op.

  Gratis SEO artikel
  Gratis SEO artikel formulier (#7)

  Onze privacy policy is van toepassing.

  Algoritme

  Wat is het precies? 

  Een algoritme is een reeks stappen of instructies die worden gebruikt om een specifiek probleem op te lossen. Het is als een recept dat een computer of een persoon kan volgen om een bepaald resultaat te bereiken. 

  Algoritmen spelen een cruciale rol in de informatica en helpen bij het organiseren en verwerken van gegevens, het nemen van beslissingen en het automatiseren van taken. Ze kunnen worden toegepast in verschillende domeinen, zoals zoekmachines, routeplanners, machine learning en data-analyse. 

  Kortom, algoritmen vormen de bouwstenen van onze digitale wereld en helpen bij het oplossen van complexe problemen.