Kun je SEO zelf doen? Tips en tricks voor een betere online vindbaarheid

Kun je SEO zelf doen? Tips en tricks voor een betere online vindbaarheid

Wil je beter gevonden worden in de zoekresultaten van zoekmachines? Lees hier onze tips en tricks voor het zelf optimaliseren van je website.

Als digital marketing bureau met een bijzonder goede SEO specialisatie weten we als geen ander hoe belangrijk het is om online goed gevonden te worden. Een goede online vindbaarheid is cruciaal voor het genereren van relevant organisch verkeer naar je website. Het is dan ook niet vreemd dat veel eigenaren van websites zich afvragen of ze SEO zelf kunnen doen. In dit diepgaande artikel gaan we hier dieper op in en geven we je handige tips en tricks om zelf aan de slag te gaan.

Pagina inhoud samenvatting
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Wat is zoekmachine optimalisatie (SEO)?

  Zoekmachine optimalisatie, oftewel SEO, is het proces van het optimaliseren van je website en content om hogere posities te behalen in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Het doel van SEO is om meer relevante bezoekers naar je website te trekken door je website beter vindbaar te maken.

  Waarom is SEO belangrijk voor je online vindbaarheid?

  SEO is een belangrijk onderdeel van je online marketing strategie. Door je website te optimaliseren voor zoekmachines, kun je hogere posities behalen in de zoekresultaten. Hierdoor wordt je website beter gevonden door potentiële bezoekers die op zoek zijn naar relevante informatie of producten. Een goede online vindbaarheid zorgt voor meer relevant organisch verkeer naar je website, wat kan leiden tot meer conversies en betere resultaten.

  Hoe werkt SEO?

  SEO werkt door het optimaliseren van verschillende factoren op je website die belangrijk zijn voor zoekmachines. Deze factoren worden door zoekmachines gebruikt om de relevantie en waarde van je website te bepalen voor specifieke zoektermen. De belangrijkste factoren voor SEO zijn onder andere:

  • Content: goede, relevante en unieke content is essentieel voor een goede vindbaarheid.
  • Zoekwoorden: het gebruik van relevante zoekwoorden in je content en metadata is belangrijk voor de vindbaarheid.
  • Links: interne links en externe links naar je website dragen bij aan de waarde en relevantie van je website.
  • Techniek: een goede technische structuur van je website zorgt voor een betere crawlbaarheid en indexeerbaarheid door zoekmachines.
  • Mobiel gebruik: een responsive website die goed werkt op mobiele apparaten is belangrijk voor een goede vindbaarheid.
  • Social media kanalen: aanwezigheid op social media kanalen kan bijdragen aan de vindbaarheid van je website.

  Juiste strategie

  Het is belangrijk om de juiste strategie te hanteren bij het zelf doen van SEO. Het is niet alleen een kwestie van het toevoegen van zoekwoorden aan je website, maar het gaat om een algehele optimalisatie van je website en content. Dit vergt kennis en tijd, maar het kan wel resulteren in goede posities in de zoekresultaten van zoekmachines.

  Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de eisen van zoekmachines, zoals Google. Zoekmachines hebben bepaalde richtlijnen waaraan websites moeten voldoen om goed gevonden te worden. Als deze richtlijnen niet worden nageleefd, kan dit leiden tot een lagere positie in de zoekresultaten of zelfs tot het verwijderen van de website uit de zoekresultaten.

  Een goede manier om te starten met SEO is het maken van een duidelijke rapportage van de huidige staat van je website. Hierin kun je de belangrijkste factoren voor SEO analyseren en zien waar verbetering mogelijk is. Vervolgens kun je aan de slag gaan met het optimaliseren van je website en content op basis van de resultaten van de rapportage.

  Tips en tricks voor het zelf doen van SEO

  Hieronder geven we je een aantal handige tips en tricks om zelf aan de slag te gaan met SEO:

  1. Gebruik van juiste zoekwoorden: gebruik relevante zoekwoorden in je content en metadata. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google Keyword Planner om te zien welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw website.

  2. Content goed en uniek: zorg voor goede, relevante en unieke content op je website. Schrijf bijvoorbeeld blogs of artikelen over onderwerpen die relevant zijn voor jouw doelgroep.

  3. Juiste gebruik van koppen: gebruik koppen en subkoppen (H1, H2, H3) in je content om de structuur duidelijk te maken voor zoekmachines en bezoekers.

  4. Externe links: link naar relevante externe websites en vraag externe websites om naar jouw website te linken. Dit kan bijdragen aan de waarde en relevantie van je website.

  5. Dubbele content: zorg dat er geen dubbele content op je website staat. Dit kan leiden tot verwarring bij zoekmachines en een lagere positie in de zoekresultaten.

  6. Google Analytics en Search Console: maak gebruik van Google Analytics en Google Search Console om de resultaten van je SEO te meten en te optimaliseren.

  7. Google Mijn Bedrijf en Google Maps: maak een Google Bedrijfsprofiel aan en voeg je bedrijf toe aan Google Maps voor een betere lokale vindbaarheid.

  8. Handige tool: maak gebruik van handige tools zoals Yoast SEO voor WordPress of Moz voor een algehele analyse en optimalisatie van je website.

   

  Aantal factoren die invloed hebben op SEO

  Er zijn vele factoren die invloed hebben op de SEO van je website. Zoals eerder vermeld zijn de belangrijkste factoren onder andere content, zoekwoorden, links en techniek. Echter zijn er nog vele andere factoren die invloed hebben op de vindbaarheid van je website. Denk hierbij aan de laadtijd van je website, de kwaliteit van je code en de aanwezigheid van een SSL-certificaat. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je website op alle mogelijke factoren goed geoptimaliseerd is voor een optimale online vindbaarheid.

  Belang van relevante content en zoekwoorden

  Een belangrijke factor voor SEO is het hebben van relevante content op je website. Dit betekent dat je content moet hebben die relevant is voor de zoekopdrachten van gebruikers en aansluit bij de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden. Het is dus belangrijk om te weten wat je doelgroep zoekt en waar zij naar op zoek zijn. Door het gebruik van de juiste zoekwoorden in je content kun je ervoor zorgen dat je website beter gevonden wordt in de zoekresultaten.

  Juiste tools voor SEO

  Er zijn vele tools beschikbaar die kunnen helpen bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Zoals bijvoorbeeld Google Tag Manager, waarmee je gemakkelijk trackingcodes kunt implementeren op je website voor het meten van het gedrag van gebruikers. Ook de Google Keyword Planner kan je helpen bij het vinden van de juiste zoekwoorden voor je website. Daarnaast zijn er nog vele andere tools beschikbaar die kunnen helpen bij het optimaliseren van je website voor SEO.

  Belang van een duidelijk doel

  Het hebben van een duidelijk doel is belangrijk voor een goede SEO-strategie. Wat wil je bereiken met je website en wie is je doelgroep? Door het hebben van een duidelijk doel kun je gericht aan de slag met het optimaliseren van je website voor SEO en ervoor zorgen dat je de juiste doelgroep aantrekt naar je website.

  Snel resultaat versus natuurlijke manier

  Het optimaliseren van je website voor SEO vergt tijd en inspanning. Het is niet iets wat je binnen een paar dagen kunt realiseren, maar eerder een proces dat weken, zo niet maanden kan duren. Het is belangrijk om te beseffen dat een natuurlijke manier van groeien vaak betere resultaten oplevert dan het snel willen behalen van goede posities in de zoekresultaten.

  Belang van goede artikelen en content

  Het hebben van goede artikelen en content op je website is van groot belang voor een goede online vindbaarheid. Zoekmachines hechten veel waarde aan goede, relevante en unieke content. Het schrijven van goede artikelen en content kost echter tijd en energie. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je beschikt over de juiste kennis en ervaring van zoekmachine optimalisatie om goede resultaten te behalen.

  Beschikbare tijd voor SEO

  Het optimaliseren van je website voor SEO vergt tijd en inspanning. Het is belangrijk om te beseffen dat het een continu proces is waarbij je regelmatig je website moet onderhouden en bijwerken. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de beschikbare tijd die je hebt voor SEO en om hier een realistische planning voor te maken. Het is beter om een aantal uren per week te investeren in SEO dan om in korte tijd te veel werk te verrichten en vervolgens niks meer te doen. Door regelmatig aandacht te besteden aan SEO kun je de vindbaarheid van je website op de lange termijn verbeteren.

  Belang van een positieve ervaring voor bezoekers

  Een goede SEO-strategie richt zich niet alleen op het optimaliseren van de techniek en content van je website, maar ook op het creëren van een positieve ervaring voor bezoekers. Zoekmachines zoals Google hechten veel waarde aan een goede gebruikerservaring. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je website goed gestructureerd is, snel laadt en gebruiksvriendelijk is. Dit draagt bij aan een hogere positie in de zoekresultaten en aan meer tevreden bezoekers op je website.

  Het belang van goede en relevante zoektermen

  Het gebruik van goede en relevante zoektermen is van groot belang voor een goede online vindbaarheid. Door het gebruik van de juiste zoektermen in je content en metadata kun je ervoor zorgen dat je website beter gevonden wordt in de zoekresultaten van zoekmachines. Het is daarom belangrijk om te investeren in een goed zoekwoordenonderzoek en om te kijken naar de zoektermen waarop je doelgroep zoekt.

  Belang van externe links

  Het hebben van externe links naar je website is van groot belang voor een goede online vindbaarheid. Externe links zorgen namelijk voor een hogere autoriteit en relevantie van je website, waardoor zoekmachines je website hoger in de zoekresultaten kunnen plaatsen. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je regelmatig linkbuilding activiteiten onderneemt om externe links naar je website te verkrijgen.

  Het belang van goede heading tags

  Het gebruik van goede heading tags is van groot belang voor een goede online vindbaarheid. Door het gebruik van koppen en subkoppen (H1, H2, H3) in je content maak je de structuur duidelijk voor zoekmachines en bezoekers. Het is belangrijk om de juiste heading tags te gebruiken en deze te optimaliseren voor de zoektermen waarop je gevonden wilt worden.

  Belang van natuurlijke linkbuilding

  Het is belangrijk om te zorgen dat je natuurlijke linkbuilding activiteiten onderneemt. Dit betekent dat je zorgt voor goede en relevante content op je website en deze promoot via social media kanalen en andere kanalen. Door het hebben van goede en relevante content kun je ervoor zorgen dat andere websites vanzelf naar je website linken.

  Conclusie 1

  SEO is een belangrijk onderdeel van je online marketing strategie en kan bijdragen aan een betere online vindbaarheid en meer relevant organisch verkeer naar je website. Je kunt zelf aan de slag met SEO, maar het vergt wel kennis en tijd. Door de juiste strategie te hanteren en gebruik te maken van handige tools en technieken kun je goede resultaten behalen. Symblings Digital Marketing kan je hierbij ondersteunen als SEO bureau met ruime ervaring op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Wij kunnen je helpen bij het optimaliseren van je website en content voor een betere online vindbaarheid en meer relevant organisch verkeer naar je website. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvend adviesgesprek.

  Conclusie 2

  SEO is een belangrijk onderdeel van je online marketing strategie en kan bijdragen aan een betere online vindbaarheid en meer relevant organisch verkeer naar je website. Het is mogelijk om zelf aan de slag te gaan met SEO, maar het vergt wel kennis, tijd en inspanning. Door de juiste strategie te hanteren en gebruik te maken van handige tools en technieken kun je goede resultaten behalen. Symblings Digital Marketing kan je hierbij ondersteunen als SEO bureau met ruime ervaring op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Wij kunnen je helpen bij het optimaliseren van je website en content voor een betere online vindbaarheid en meer relevant organisch verkeer naar je website. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvend adviesgesprek. Het is belangrijk om te onthouden dat SEO een continu proces is en dat het belangrijk is om regelmatig aandacht te besteden aan je website om goede resultaten te behalen en te behouden.

  Populaire Posts

  Citations en backlinks
  Content Marketing
  Wouter Schoemaker

  Citations en backlinks

  Citaties en backlinks kunnen beide je SEO positie sterk helpen. Wel is het belangrijk dat je het verschil tussen een Citation en een Backlink weet.

  Lees verder »

  Author

  • Wouter Schoemaker

   Wouter Schoemaker (Linkedin Profiel) is een autoriteit op het gebied van digitale marketing, met een indrukwekkende staat van dienst die zijn expertise en ervaring in het veld aantoont. Met meer dan twee decennia ervaring in verschillende rollen, heeft Wouter een diepgaand inzicht in de vele facetten van digitale marketing en bedrijfsontwikkeling.

   In 2015 richtte Wouter Symblings Digital Marketing op, een bedrijf dat zich richt op digitale marketing, IT en sales. Symblings combineert de 'verschillende entiteiten' IT, Sales en Marketing door middel van een geïntegreerde aanpak, wat leidt tot commerciële groei, ondersteuning en de gewenste groei-resultaten voor Symblings' klanten.

   Zijn carrière begon bij Yacht, waar hij zich opwerkte van Account Manager tot Senior Accountmanager, waarbij hij verantwoordelijk was voor de verkoop van alle diensten en competenties van Yacht bij financiële en zakelijke dienstverleners in de regio (groot) Amsterdam. Hij was ook betrokken bij verschillende projectgroepen gericht op innovatie en ontwikkeling op het gebied van social media, commercieel handelen, cultuur, structuur en coaching.

   Na Yacht richtte Wouter zijn eerste eigen bedrijf op, 2Network, een werving- en selectiebureau voor hoger opgeleiden in ICT en Sales. Hier was hij verantwoordelijk voor het commerciële beleid en planning, waaronder het bepalen van de propositie en groeistrategie, het schrijven van een businessplan, het aanvragen van financiering, het vastleggen van inkoopovereenkomsten met productie en distributie, en de uitvoering van de online marketingstrategie.

   Wouter's ondernemersgeest leidde tot de oprichting van verschillende andere bedrijven, waaronder Mijnpicknicktafel.nl, een online winkel voor picknicktafels, en CuracaoTodo.com, een online marketingplatform dat organisaties op Curacao helpt om beter in contact te komen met nieuwe klanten in lokale en internationale markten.

   In oktober 2021 nam Wouter de rol van Marketing- en Bedrijfsontwikkelingsmanager op zich bij Draaierijen.nl, een bedrijf dat zich richt op het helpen van de metaalindustrie om kosten te besparen en hun inkoopproces te stroomlijnen. Door samen te werken met tientallen metaaldraaierijen en machinefabrikanten in Nederland, zorgt Draaierijen.nl ervoor dat al hun partners worden gecontroleerd op kwaliteit, financiële gezondheid, leverbetrouwbaarheid en bewerkingsmogelijkheden. Draaierijen.nl heeft een voorzieningspercentage van 92% behaald, wat heeft geleid tot een kostenbesparing van ongeveer 26% voor hun klanten.

   Wouter's andere ondernemingen omvatten Offertes247.nl, een platform dat organisaties de mogelijkheid biedt om zich direct in de top van Google's organische zoekresultaten te presenteren, en Boot-Huur.nl, een bootverhuurbedrijf op de Vinkeveense Plassen.

   Wouter's uitgebreide ervaring en succes in digitale marketing en bedrijfsontwikkeling maken hem tot een autoriteit in het veld. Zijn vermogen om succesvolle bedrijven op te bouwen en te leiden, evenals zijn diepgaande kennis van digitale marketingstrategieën en -technieken, onderstrepen zijn expertise en autoriteit in de industrie.

   Bekijk Berichten
  Scroll naar boven

  Algoritme

  Wat is het precies? 

  Een algoritme is een reeks stappen of instructies die worden gebruikt om een specifiek probleem op te lossen. Het is als een recept dat een computer of een persoon kan volgen om een bepaald resultaat te bereiken. 

  Algoritmen spelen een cruciale rol in de informatica en helpen bij het organiseren en verwerken van gegevens, het nemen van beslissingen en het automatiseren van taken. Ze kunnen worden toegepast in verschillende domeinen, zoals zoekmachines, routeplanners, machine learning en data-analyse. 

  Kortom, algoritmen vormen de bouwstenen van onze digitale wereld en helpen bij het oplossen van complexe problemen.