Hoe Whatsapp geld verdient

Whatsapp verdienmodel

Welkom in de wereld van WhatsApp, de populaire berichtenapp die miljoenen mensen over de hele wereld met elkaar verbindt. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe WhatsApp eigenlijk geld verdient? In dit artikel gaan we dieper in op het businessmodel van WhatsApp en onthullen we de strategieën die ze gebruiken om winst te maken.

Pagina inhoud samenvatting
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  De geschiedenis van Whatsapp

  Het is het jaar 2009. De revolutionaire iPhone heeft al enkele jaren geleden zijn intrede gedaan en de wereld begint langzaam te wennen aan het concept van smartphone-apps. In deze periode wint Facebook snel aan populariteit, en een jonge man genaamd Brian Acton besluit om te solliciteren voor een baan bij het bedrijf. Helaas wordt hij afgewezen, maar Brian blijft optimistisch en kijkt uit naar het volgende avontuur dat het leven voor hem in petto heeft.

  En dat avontuur komt slechts enkele maanden later, wanneer Brian en zijn vriend Jan Koum een briljant idee krijgen voor een smartphone-applicatie. Ze besluiten om hun visie werkelijkheid te maken en zo ontstaat WhatsApp, een revolutionaire communicatietool die de wereld zou veranderen.

  Het was in eerste instantie ontworpen als een manier voor mensen om hun status bij te werken. Maar zodra ze privéberichten introduceerden, begon de app zeer snel aan populariteit te winnen, omdat traditionele sms’jes in die tijd nog vrij duur waren, terwijl WhatsApp wereldwijde instant messaging volledig gratis aanbood. Drie applicaties verdienen normaal gesproken geld op ten minste een van de drie manieren:

  • Door in app aankopen
  • Door te adverteren
  • Door je gegevens te verkopen.

  Geen advertenties

  De oprichters van WhatsApp hadden een uitgesproken afkeer van advertenties, wat zelfs leidde tot hun vertrek bij Yahoo. Ze benadrukten hun aversie tegen advertenties in een blogpost op de officiële WhatsApp-blog. Daarom was het geen haalbare optie om advertenties te implementeren. Evenmin wilden ze gebruikers laten betalen voor app-functies, omdat hun oorspronkelijke doel was om een uitstekend product te creëren dat mensen graag zouden gebruiken. Verbetering van de gebruikerservaring stond altijd voorop.

  De derde optie was eveneens geen serieuze overweging. Beide oprichters waren fervente privacyactivisten en konden zich voor een tijdje zonder inkomsten redden. Ze gebruikten aanvankelijk startkapitaal van welgestelde vrienden bij Yahoo en hielden de kosten zo laag mogelijk om geld te besparen. Het WhatsApp-team werkte zelfs met goedkope Ikea-tafels en dekens voor warmte. In tegenstelling tot het stereotype Silicon Valley-startup die snel wil groeien en miljoenen wil verdienen, koos WhatsApp voor een geheel andere benadering.

  De nadruk lag op het bouwen van een solide product en het waarborgen van privacy, in plaats van directe winstmaximalisatie. Deze focus heeft bijgedragen aan de aantrekkingskracht en het succes van WhatsApp als een communicatieplatform dat door miljarden mensen wereldwijd wordt gebruikt.

  Whatsapp social media

  Bekendheid met de app

  Maar toen steeds meer mensen de app downloadden en meer functies werden geïntroduceerd, zoals fotoberichten, had WhatsApp onvermijdelijk inkomsten nodig om te investeren in servers en het inhuren van een groter team. Dus introduceerde WhatsApp een vergoeding van €0,99.

  In sommige landen moest je dit vooraf betalen om de app te kopen, maar in andere landen kreeg je de app een jaar lang gratis en moest je daarna een dollar per jaar betalen om hem te behouden. Het interessante hieraan is dat het tarief van één dollar niet zo vaak werd toegepast.

  Als iemand de €0,99 vernieuwing aan het eind van elk jaar niet betaalde, zou WhatsApp de app toch gewoon gratis laten houden. Het was bijna alsof de vergoeding meer een vrijwillige donatie was. Hoe gek dat ook klinkt, het werkte redelijk goed. Het betekende dat ze hun gebruikers niet van zich vervreemdden. En genoeg mensen betaalden die ene euro. Dat WhatsApp nog een tijdje goed kon blijven draaien. Eén euro per jaar voor zo’n handige app was voor veel mensen immers de moeite waard.

  Ontdekken wat we voor uw organisatie kunnen bereiken?

  Vul ons contactformulier in en ontvang binnen 24 uur een persoonlijke reactie.

  Geen enkele organisatie  is hetzelfde, daarom stellen we altijd een op maat gemaakt plan van aanpak op.

  Laat onze ervaren consultants u begeleiden naar succes!

  Kostendekking

  Natuurlijk bracht die ene euro WhatsApp wel de broodnodige inkomsten op, maar het was vooral om hun kosten te dekken, ze waren nog steeds niet erg winstgevend met zo’n klein bedrag. Maar vreemd genoeg deed dat er niet toe. Techbedrijven bestaan in een heel vreemd rijk waar je enorme sommen geld waard kunt zijn, zelfs als je niet winstgevend bent en geen duidelijk plan hebt om geld te verdienen. Als je veel gebruikers hebt. Investeerders zien het potentieel. 

  De reden waarom de oprichters van WhatsApp in het begin terughoudend waren om nieuwe investeerders aan te trekken, was dat ze bang waren dat de investeerders meer geld zouden willen verdienen en de kwaliteit van de app in gevaar zouden brengen. Maar al snel groeide WhatsApp zo snel dat investeringsmaatschappijen als Sequoia Capital miljoenen euros begonnen te bieden en akkoord gingen met de voorwaarden die WhatsApp wilde, wat betekende dat de investeerders zich niet zouden bemoeien met de app of hen zouden dwingen advertenties te implementeren. En WhatsApp zou een grote geldinjectie krijgen. En hierin ligt de inkomstenstrategie die Whatsapp voor een tijdje gebruikte, zorg dat je investeringen krijgt.

  Investeren

  In wezen zeiden ze, in plaats van te proberen meer geld uit onze gebruikers te halen, laten we gewoon investeren om onze app zo goed mogelijk te maken, wat meer gebruikers zal opleveren, wat dan weer meer investeerders zal opleveren. En de cyclus herhaalde zich. 

  Serieus, dat was hun plan, en het pakte voor iedereen goed uit. Zie je, WhatsApp is een app die profiteert van het netwerkeffect?

  Dat betekent dat hoe meer mensen de app hebben, hoe beter het is voor al hun gebruikers, want dat betekent dat ze meer mensen kunnen bereiken.

  Dus door niet te cashen of de app vol te proppen met advertenties of veel betaalde functies, kon WhatsApp veel sneller groeien omdat mensen al hun vrienden en familie over de app zouden vertellen, en zo zou het aantal gebruikers blijven stijgen, en zo bleven ze meer investeerders aantrekken, waardoor WhatsApp nog meer geld kreeg om de gebruikerservaring verder te verbeteren.

  Er is natuurlijk een groot probleem met deze strategie. Je kunt niet eeuwig op investeerders blijven rekenen. Op een gegeven moment zullen ze willen zien dat het bedrijf daadwerkelijk een winstgevend business model heeft.

  Tenzij je de app natuurlijk gewoon verkoopt voor een enorm bedrag.

  SEO begint bij kwalitatieve content

  Verhoog je conversies met onze doelgerichte content!

  Het geheim achter een bloeiende SEO-strategie? Kwalitatieve content die het hart van de doelgroep verovert. Met de juiste inhoud die naadloos inspeelt op de behoeften en verlangens van jouw potentiële klanten, til je jouw zichtbaarheid naar een hoger niveau.

  Als je een sterke online aanwezigheid wilt opbouwen, is hoogwaardige content de sleutel tot jouw succes.

  Het verdienmodel van WhatsApp

  Laten we ons verdiepen in de vraag die velen zich afvragen: hoe verdient WhatsApp eigenlijk geld? In de beginjaren hanteerde de app een eenvoudig model met een eenmalige vergoeding van €0,99. Vervolgens kwamen er investeerders in beeld en uiteindelijk werd WhatsApp overgenomen door Facebook, waardoor de grote uitbetaling volgde. Maar nu de app in handen is van Facebook, hoe genereren ze nu inkomsten? Is het puur door het verzamelen en delen van onze gegevens, om ons vervolgens dingen te verkopen? Nou, niet helemaal. WhatsApp heeft een plan om winst te maken met WhatsApp Business, een dienst waarmee bedrijven in contact kunnen komen met klanten en klantenondersteuning kunnen bieden.

  Enkele grote tech-bedrijven, waaronder Netflix en Uber, hebben deze service al geïmplementeerd. WhatsApp verdient geld wanneer bedrijven niet binnen 24 uur reageren op klantvragen en daarvoor in rekening worden gebracht. Hoewel dit veelbelovend klinkt, is de kans groot dat je deze dienst zelf nog nooit hebt gebruikt. Daarom lijkt het onwaarschijnlijk dat dit alleen WhatsApp snel winstgevend zal maken. Helaas, nu de €0,99 vergoeding is verdwenen, lijken al die dingen die WhatsApp oorspronkelijk probeerde te vermijden, zoals advertenties, nu veel waarschijnlijker. Een woordvoerder van WhatsApp heeft bevestigd dat ze van plan zijn advertenties te introduceren in de statussectie.

  Misschien moeten ze eerst het bericht waarin ze uitleggen waarom ze geen advertenties verkopen van de WhatsApp-blog verwijderen. Hoe dan ook, de waarheid is dat hoewel we mogelijk meer monetisatie rechtstreeks binnen WhatsApp zien gebeuren, de grootste waarde van WhatsApp voor Facebook altijd zal liggen in de data en de diepere integratie tussen WhatsApp, Facebook, Instagram en andere platforms. In het begin van 2021 heeft WhatsApp veel negatieve publiciteit gekregen vanwege de nieuwe openbaarmakingseisen van Apple. WhatsApp moest gebruikers informeren over welke gegevens met bedrijven en derde partijen kunnen worden gedeeld.

  Dit omvat informatie zoals telefoonnummers, profielen, foto’s, namen, statussen, logingegevens, activiteiten, aankopen, contactenlijsten, financiële informatie, informatie over de telefoon, mobiele provider, IP-adressen, locatie en meer.

  Gratis SEO scan van uw website?

  Ontdek nu de verborgen potentie van uw website met onze GRATIS SEO scan! Onze geavanceerde tools en deskundige analyse bieden u een gedetailleerd inzicht in de verbeterpunten van uw online aanwezigheid.

  Ontvang een uitgebreid rapport met waardevolle optimalisatie-tips die uw website naar nieuwe hoogten zullen stuwen. Neem vandaag nog de eerste stap naar een betere vindbaarheid en meer organisch verkeer. Mis deze kans niet – claim nu uw GRATIS SEO scan en maak uw website klaar voor succes!

  Conclusie

  WhatsApp heeft verschillende manieren onderzocht om geld te verdienen na de afschaffing van de €0,99 vergoeding. De introductie van WhatsApp Business biedt bedrijven de mogelijkheid om te betalen voor late reacties op klantvragen, waardoor inkomsten worden gegenereerd. Hoewel plannen voor advertenties in de statussectie bestaan, zijn deze nog niet geïmplementeerd. De waarde van WhatsApp voor Facebook ligt voornamelijk in de gegevens en integratie met andere platforms. De evolutie van het verdienmodel zal doorgaan naarmate nieuwe mogelijkheden worden verkend. Het is belangrijk voor gebruikers om op de hoogte te blijven van veranderingen en hoe hun gegevens worden gebruikt, terwijl ze profiteren van de communicatiemogelijkheden van WhatsApp.

  call tracking inrichten
  Data & Analyse

  Call Tracking inrichten

  Als digital marketing agency weten wij als geen ander hoe belangrijk het is om de online marketing van onze opdrachtgevers te optimaliseren. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat er ook offline conversies plaatsvinden, zoals telefonische gesprekken. En het meten

  Lees meer >>

  Author

  Scroll naar boven

  Vrijblijvende offerte

  Ben je benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Laat dan uw gegevens achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 24 uur contact op.

  Contact
  Contactformulier aanvraag (#4)

  Onze privacy policy is van toepassing.

  Gratis SEO Artikel

  Ontvang een gratis SEO-geoptimaliseerd artikel van 1000-1200 woorden door het formulier hieronder in te vullen en plaats het op jouw website om de kracht van onze content te ervaren.

  Note: Geen idee wat een keyword is? Vul ‘onbekend’ in en wij nemen contact met je op.

  Gratis SEO artikel
  Gratis SEO artikel formulier (#7)

  Onze privacy policy is van toepassing.

  Gratis persoonlijke SEO scan

  Klaar voor een boost in uw online zichtbaarheid? Meld u aan voor een gratis, persoonlijke SEO scan tijdens een 1-op-1 Google Meet consult. Samen duiken we in de wereld van zoekmachineoptimalisatie specifiek voor uw website. Mis deze kans niet en vul onderstaand formulier in.

  pasfoto tim van pel
  Gratis SEO audit 1 op 1 formulier (#13)

  Onze privacy policy is van toepassing.

  Algoritme

  Wat is het precies? 

  Een algoritme is een reeks stappen of instructies die worden gebruikt om een specifiek probleem op te lossen. Het is als een recept dat een computer of een persoon kan volgen om een bepaald resultaat te bereiken. 

  Algoritmen spelen een cruciale rol in de informatica en helpen bij het organiseren en verwerken van gegevens, het nemen van beslissingen en het automatiseren van taken. Ze kunnen worden toegepast in verschillende domeinen, zoals zoekmachines, routeplanners, machine learning en data-analyse. 

  Kortom, algoritmen vormen de bouwstenen van onze digitale wereld en helpen bij het oplossen van complexe problemen.