Wat is een Anchor Text?

Wat is Ankertekst (Anchor Tekst)?

Anchor Tekst, of in het Nederlands een Ankertekst is de aanklikbare, hyperlinktekst op een website die linkt naar andere webpagina’s binnen of buiten dat domein. Het vertelt zoekmachines en gebruikers waar de hyperlinkpagina over gaat. Een voorbeeld van een ankertekst is deze link naar de homepage van Symblings. Om zoekmachines en gebruikers duidelijk te informeren over het onderwerp van de pagina waarnaar u linkt, moet uw ankertekst beknopt, specifiek, relevant voor de bestemmingspagina en in de buurt zijn op een zoekwoord waarvoor u wilt dat uw pagina’s goed scoren op Google.

Ankertekst hoeft geen trefwoord te bevatten, het kan gewoon in een zin zitten die uw doelzoekwoord bevat.

Wanneer u links naar beschrijvende woorden en woordgroepen verankert, kunnen de bots van Google onmiddellijk begrijpen waar de gelinkte pagina over gaat. Een duidelijk verband tussen het onderwerp van uw pagina en het onderwerp van de gelinkte pagina kan ook helpen om beide pagina’s te rangschikken voor vragen met betrekking tot het onderwerp.

Maar als u zoekwoorden propt of dezelfde exacte zoekwoorden gebruikt in al uw ankertekst, zal Google vermoeden dat u alleen probeert te rangschikken voor die zoekwoorden, in plaats van intern naar relevante informatie te linken, en zij zullen u daarvoor bestraffen.

Ankertekst, ook wel linklabel of linktitel (link title) genoemd, is het enige zichtbare deel van een link op een pagina. Dit hyperlink-fragment van de zin leidt naar een andere online bron zodra u erop klikt.

Het anker bestaat meestal uit een of een paar klikbare woorden, onderstreept en (blauw) gekleurd (dit kan ook elke andere kleur zijn, maar blauw is de meest populaire kleur). Deze woorden fungeren als trefwoorden en moeten de verwijzende (doel) link nauwkeurig beschrijven. Om de zaken duidelijk te houden, is er een verborgen backlink onder een ankertekst.

 

Dit is een ankertekst

Ankertekst helpt zowel gebruikers als zoekmachines te beslissen of een link het bezoeken waard is. Sommige mensen proberen dit systeem te spelen, maar trappen niet in deze val. Tegenwoordig is Google behoorlijk goed in het vinden van links die onnatuurlijk en zelfs schadelijk zijn.

Dus houd het natuurlijk en relevant!

 

Anchor Text Statistieken

Interessant is dat het gemiddelde percentage links met ten minste één woord uit de doelzoekopdracht in de omringende linktekst vrij hoog is 2025% voor alle rankingposities. (bron: ahrefs.com)

Als alternatief, wanneer domein- en merknamen niet overeenkwamen met ‘money keywords’, varieerde het percentage inkomende links met de merknaam als anker van 1 tot 7%. (poweredbysearch.com)

 

Waarom is ankertekst belangrijk?

Ook al besef je het niet, de kans is groot dat je dagelijks ankerteksten gebruikt.

Zoals u nu weet, is de ankertekst de aanklikbare tekst die u in een hyperlink ziet.

Ankertekst is belangrijk voor zoekmachines en menselijke gebruikers omdat het aanwijzingen geeft over de inhoud waarnaar het is gelinkt. Dus als internet een snelweg is, dan kun je ankerteksten bedenken als borden voor aanstaande afritten. Ze sturen signalen naar zowel de gebruiker van uw website als naar zoekmachines.

Zoekmachines proberen tekst te verankeren om hen een idee te geven waar de gelinkte pagina over gaat, om hen te helpen bij het indexeren en rangschikken van die pagina. Ze evalueren nu inhoud op basis van de context van een link (de woorden eromheen) in plaats van volledig te vertrouwen op de ankertekst alleen.

Een doordacht gebruik van ankertekst zal uw inhoud ook lezersvriendelijker maken, wat op zijn beurt uw positie in de zoekresultaten kan verbeteren. Ankertekst helpt gebruikers te weten wat ze kunnen verwachten als ze klikken, zodat ze kunnen beslissen of ze naar de pagina willen navigeren. Het helpt de lezers tijdens het scannen door een pagina te kijken en moedigt hen aan om verder te scrollen.

Zelfs als er niet op wordt geklikt, kan ankertekst een subtiel signaal afgeven, wat impliceert dat de tekst die als anker wordt gebruikt, wordt ondersteund door bewijs op de andere site.

Het is de moeite waard om te leren hoe u ankertekst effectief kunt gebruiken.

 

Hoe ankertekst de rankings van zoekmachines beïnvloedt

Google gebruikt externe ankertekst om te helpen begrijpen waar uw pagina over gaat en ook voor welke zoekwoorden deze moet worden gerangschikt. Hoe weten we dat?

Google gebruikt een aantal technieken om de zoekkwaliteit te verbeteren, waaronder paginapositie, ankertekst en informatie over de nabijheid.

Dus als ik zou linken naar een pagina uit dit artikel met hondenkoekjes als ankertekst, zou dat voor Google aangeven dat de gelinkte pagina waarschijnlijk iets met hondenkoekjes te maken heeft.

En… Als andere mensen hetzelfde doen, zal dat het vertrouwen van Google vergroten dat de pagina in kwestie mogelijk in aanmerking komt voor hondenkoekjes. Wat is tenslotte de kans dat twee of meer niet-gerelateerde websites naar dezelfde webpagina linken met dezelfde ankertekst als de pagina niets met hondenkoekjes te maken heeft? Vrij klein, zou ik zeggen.

Hopelijk begin je in te zien waarom ankertekst zinvol is als rangschikkingsfactor. Maar natuurlijk is niets in SEO zo eenvoudig.

Deel deze informatie