Google voert elk jaar duizenden algoritme-updates uit – bekijk deze meest impactvolle en hoe ze uw SEO-strategie kunnen beïnvloeden.

Elk jaar worden de algoritmen van Google Search duizenden keren bijgewerkt om ervoor te zorgen dat de meest relevante, betrouwbare resultaten het meest prominent worden weergegeven.

google algoritme updates 2022

Deze voortdurende toewijding aan de ervaring van de zoeker en de kwaliteit van de resultaten heeft Google geholpen om het aantal irrelevante resultaten op een zoekresultatenpagina met meer dan 40% te verminderen in de afgelopen vijf jaar, aldus de zoekmachine.

 

Hoewel de overgrote meerderheid van deze updates onopgemerkt blijven, komt er zo nu en dan een voorbij die de SEO-boot echt doet schudden.

In deze column kijken we terug naar de updates die SEO het afgelopen jaar hebben gevormd en hoe ze van invloed kunnen zijn op uw plannen voor de toekomst.

Hier zijn vijf van de meest impactvolle Google Search-updates van 2021.

1. De Pagina-ervaring update

Google begon in juni 2021 met de uitrol van zijn langverwachte Page Experience-update en kondigde de voltooiing ervan aan op 2 september.

SEO-professionals en marketeers hadden met spanning op deze gewacht sinds hij voor het eerst werd onthuld terug in november 2020. Met deze update kwam een Page Experience score die marketeers kunnen zien in een nieuw rapport in Google Search Console.

‘Pagina Ervaring’ is vrij voor de hand liggend; het is ontworpen om de ervaring van zoekers op elke website te verbeteren.

De score houdt rekening met:

Core Web Vitals: Een set van metrics die de pagina prestaties meten vanuit een UX perspectief.

Mobiele bruikbaarheid: Een pagina mag geen mobiele bruikbaarheidsfouten hebben.

Beveiligingsproblemen: Alle beveiligingsproblemen voor een site diskwalificeren alle pagina’s op de site van een Good status.

HTTPS-gebruik: Een pagina moet via HTTPS worden geserveerd om in aanmerking te komen voor de status Goede pagina-ervaring.

Ervaring met advertenties: Een site mag geen advertentietechnieken gebruiken die afleiden, onderbreken of anderszins niet bevorderlijk zijn voor een goede gebruikerservaring.

Sinds de eerste uitrol heeft Google verduidelijkt dat Safe Browsing geen ranking-signaal is.

In een update van 4 augustus 2021 van deze blogpost van Google Search Central staat: “Safe Browsing-systemen blijven een belangrijke rol spelen om gebruikers van Google Search veilig te houden, en eventuele vlaggen zullen ook in de toekomst worden weergegeven in Search Console buiten het rapport Pagina-ervaring.”

2. Google’s Link Spam Update

Google waarschuwde marketeers in juli dat zijn Link Spam Update meetbare resultaten zou hebben voor de getroffenen:

“In onze voortdurende inspanningen om de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren, lanceren we vandaag een nieuwe linkspam bestrijdingswijziging – die we de ‘linkspam update’ noemen…
Sites die deelnemen aan linkspam zullen veranderingen zien in Search omdat die links opnieuw worden beoordeeld door onze algoritmen.”

De aankondiging van de update werd begraven in een Google Search Central Blog post onder het subkopje ‘Het verbeteren van onze systemen om link spam te bestrijden.’

 

Het luidde: “In onze voortdurende inspanningen om de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren, lanceren we vandaag een nieuwe linkspambestrijdingswijziging – die we de “linkspamupdate” noemen.”

 

Deze algoritme-update, die in de komende twee weken zal worden uitgerold, is nog effectiever in het identificeren en tenietdoen van linkspam op grotere schaal, in meerdere talen.”

 

Destijds adviseerde Google dat SEO-professionals en marketeers ervoor zorgen dat ze best practices volgen voor inkomende en uitgaande links, content van hoge kwaliteit creëren en zich richten op het verbeteren van de gebruikerservaring.

 

“Bevorder de bekendheid van uw site door gebruik te maken van links met de juiste tags, en verdien geld met affiliate links met de juiste tags”, aldus de aankondiging.

3. Brede Core Update(s)

Google begon in juni 2021 met het uitrollen van een core update, had geen tijd meer om alles uit te voeren wat de bedoeling was, en ging in juli weer verder waar het gebleven was.

 

Danny Sullivan tweette op dat moment:

“Sommige van onze geplande verbeteringen voor de juni 2021 update zijn nog niet helemaal klaar, dus we gaan verder met de delen die dat wel zijn, dan zullen we volgen met de rest met de juli 2021 update.

De meeste sites zullen niets merken van deze updates, zoals gebruikelijk is bij kernupdates.”

Maar, zoals Roger Montti opmerkte in zijn analyse van hoe de kernalgoritme-update van juli was uitgevallen, was het enigszins ongebruikelijk dat deze werd voorafgegaan door twee spam-updates.

 

SEO-professionals speculeerden dat deze update een toename van People Also Ask-resultaten teweegbracht, mogelijk op een of andere manier Image Search-resultaten heeft gericht, en zelfs onbedoeld spam in de zoekresultaten zou kunnen hebben doen toenemen.

 

Google’s al lang bestaande (en enigszins frustrerende) advies over kernalgoritme-updates is dat er niets is dat je echt kunt doen om je voor te bereiden, noch om te herstellen – afgezien van consequent geweldig te zijn. Dit was geen uitzondering.

 

Maar interessant genoeg suggereerde Google’s John Mueller in oktober dat het verbeteren van de inhoud u waarschijnlijk eerder zal helpen te herstellen van een algoritme-update dan technische fixes.

4. Update productbeoordelingen van april

In april heeft Google een update uitgebracht die bedoeld is om kwalitatief betere, diepgravende productrecensies te belonen met een grotere zichtbaarheid in Search.

De update ging op 8 april 2021 van start en was specifiek gericht op “dunne inhoud die gewoon een aantal producten samenvat”, aldus Google.

De eerste uitrol had alleen gevolgen voor Engelstalige reviews, en Mordy Oberstein schreef een uitstekend overzicht van wie er getroffen leken te zijn en waarom.

Google zei destijds: “Hoewel dit los staat van onze reguliere kernupdates, is het advies dat we geven over het produceren van kwaliteitsinhoud voor die updates ook hier relevant.”

De zoekmachine raadde contentmakers aan zich af te vragen of hun productrecensies:

  • “Uiting geven aan expert kennis over producten waar nodig?
  • Laten ze zien hoe het product er fysiek uitziet, of hoe het wordt gebruikt, met unieke inhoud die verder gaat dan wat de fabrikant levert?
  • Geven ze kwantitatieve metingen over hoe een product het doet in verschillende categorieën van prestaties?
  • Uitleggen wat een product onderscheidt van zijn concurrenten?
  • Vergelijkbare producten behandelt of uitlegt welke producten het beste zijn voor bepaalde toepassingen of omstandigheden?
  • De voor- en nadelen van een bepaald product bespreken, gebaseerd op onderzoek daarnaar?
  • Beschrijven hoe een product zich heeft ontwikkeld ten opzichte van eerdere modellen of releases om verbeteringen aan te brengen, problemen op te lossen of gebruikers op een andere manier te helpen bij het nemen van een aankoopbeslissing?
  • De belangrijkste beslissingsfactoren voor de categorie van het product
  • Identificeren hoe het product op die gebieden presteert? Bijvoorbeeld, in een autoreview kan worden vastgesteld dat brandstofverbruik, veiligheid en weggedrag belangrijke beslissingsfactoren zijn en kunnen de prestaties op die gebieden worden beoordeeld.
  • Beschrijf belangrijke keuzes hoe een product is ontworpen en wat het effect daarvan is op de gebruikers, los van wat de fabrikant zegt.

Google kondigde onlangs aan dat er in de loop van drie weken in december nog een Product Reviews Update wordt uitgerold. Deze is bedoeld om authentieke, hoogwaardige recensies te belonen.

 

 

5. De introductie van MUM

Google’s plan voor MUM was onbetwistbaar de meest impactvolle aankondiging op zoekgebied dit jaar.

Het Multitask Unified Model (MUM) gebruikt de kracht van AI om zoekers te helpen complexere taken uit te voeren. Bij de eerste aankondiging was MUM getraind in 75 verschillende talen en werd door Google geprezen als 1000 keer krachtiger dan BERT.

MUM begrijpt informatie uit tekst en afbeeldingen, en Google is van plan om de mogelijkheden uit te breiden met video en audio.

Pandu Nayak, Google Fellow en Vice President of Search, schreef in de aankondiging van 18 mei 2021: “We zullen in de komende maanden en jaren functies en verbeteringen die op MUM zijn gebaseerd naar onze producten brengen.”

We zien nu al praktische toepassingen van MUM-technologie in Google Search – bijvoorbeeld bij het verwerken en begrijpen van zoekopdrachten naar vaccininformatie en bij het creëren van nieuwe manieren om onderwerpen te verkennen en te ontdekken.

MUM zal de algoritmes van Google in de komende maanden en jaren meer inzicht geven in zoekopdrachten, de kwaliteit en relevantie van inhoud en nog veel meer.

 

Dit zal niet iets zijn om “voor te optimaliseren”; MUM is eerder een technologie om bewust van te zijn en te begrijpen, omdat het ongetwijfeld de lat hoger zal blijven leggen in termen van kwaliteit, relevantie en bruikbaarheid van inhoud.

Andere belangrijke Google algoritme updates 2022

Dit hierboven is zeker geen volledige lijst van de Google-updates die de SEO-wereld de afgelopen 12 maanden hebben bepaald.

Hier zijn een paar andere google algoritme updates 2022 waar u op zijn minst bewust van wilt zijn als u uw digitale marketing strategie ontwikkelt voor het komende jaar.

 

Passage rangschikking

Google kondigde in februari aan dat zijn algoritmes passages van pagina’s als een extra ranking factor zouden kunnen beschouwen, voor Engelse zoekopdrachten in de Verenigde Staten.

 

November Core Algoritme Update

Over het algemeen suggereert de feedback van de SEO gemeenschap dat deze update redelijk mild was. Zoals Jim Boykin van Internet Marketing Ninjas zei: “Over het algemeen is dit gewoon weer een algoritme update … er zullen altijd winnaars en verliezers zijn elke keer.”

 

Updates van de richtlijnen voor Search Quality Raters van oktober

Google heeft in oktober vijf herzieningen toegevoegd aan zijn richtlijnen voor Search Quality Raters, waaronder bijgewerkte richtlijnen voor het onderzoeken van reputatie-informatie voor websites en makers, en een wijziging in de manier waarop “Groepen mensen” in de categorie YMYL worden gedefinieerd.

 

Google wijzigt vereisten voor Schema Markup

In oktober heeft Google de vereisten voor de schema’s HowTo, QAPage en SpecialAnnouncement gewijzigd om deze gestructureerde gegevenstypen te vereenvoudigen.

 

Google-algoritme-update pakt laster aan

The New York Times meldde in juni dat Google plannen had om algoritmisch websites te onderdrukken die ongeverifieerde of lasterlijke beweringen over anderen publiceerden. 

Deel deze informatie