Wat is linkbuilding en waarom is het zo belangrijk?

Link building is een methode om de populariteit van websites te verhogen. Dit wordt gedaan door links te creëren van de ene site naar de andere. Deze links maken het makkelijker voor mensen om te vinden wat ze zoeken. Bijvoorbeeld, als iemand zoekt op “pizza”, kan hij of zij een lijst van relevante sites te zien krijgen. Als de persoon op een van die sites klikt, wordt hij of zij doorverwezen naar die specifieke site. Als er echter geen link van die site naar het pizzarestaurant is, kan de klant niets over het restaurant te weten komen. Daarom is het zinvol om links te bouwen van de ene site naar de andere.

Links zijn meestal te vinden op verschillende plaatsen op een website. Ze kunnen worden gevonden in voettekst, zijbalken, of zelfs in de body tekst zelf. Links kunnen ook worden geplaatst in afbeeldingen, video’s of PDF-bestanden.

De meest voorkomende soorten links zijn externe links, interne links en ankerlinks. Externe links leiden naar een andere website. Interne links verbinden pagina’s binnen uw eigen website. Ankerlinks brengen de lezer rechtstreeks naar een specifieke plaats op uw website.

Interne links zijn vooral nuttig omdat ze de kans vergroten dat uw klanten nog eens naar uw website zullen terugkeren. Als je bijvoorbeeld een blog hebt, kun je met interne links linken naar specifieke berichten en pagina’s binnen die berichten.

Je kunt interne links ook gebruiken om mensen van de ene pagina van je site naar de andere te sturen. Als u bijvoorbeeld producten verkoopt, kunt u een “Over ons”-pagina maken waarop u informatie geeft over wie u bent en wat u doet.

Stel bijvoorbeeld dat u online schoenen verkoopt. U wilt uw producten aan uw potentiële klanten laten zien. Maar hoe weet u of uw klanten uw product mooi vinden? Nou, je zou het ze kunnen vragen, maar dat is echt vervelend. In plaats daarvan zou u een afbeelding van uw schoen op uw homepage kunnen zetten. Wanneer de klant zijn browser opent, ziet hij uw foto. Hij weet meteen wat hij wil. En omdat u hem uw schoen al heeft laten zien, is de kans groot dat hij hem koopt.

Maar wat gebeurt er als hij uw schoen niet mooi vindt? Dan komt hij niet meer terug. Om dit probleem te voorkomen, kun je een link naar je schoenenwinkel in je foto zetten. Nu kan hij direct naar je website gaan zonder naar beneden te hoeven scrollen. Zo kan hij recensies lezen over je schoenen en beslissen of hij ze mooi vindt.

Ankerlinks worden vaak gebruikt op blogs en in nieuwsartikelen. Als je een merknaam noemt in je artikel, kun je een link opnemen naar de website van dat merk. Op die manier kunnen lezers snel informatie over dat merk vinden.

Een goed linkprofiel opbouwen

Het is dus belangrijk om een goed linkprofiel op te bouwen. Je wilt er zeker van zijn dat je links opbouwt van websites van hoge kwaliteit. En er zijn veel verschillende soorten links die je aan je linkprofiel kunt toevoegen.

Links van zakelijke websites, van partners, van sociale media, van homepages en ga zo maar door. Ankertekst is ook erg belangrijk. Dit is het stukje informatie waar de link aan vast zit. Als ik bijvoorbeeld link naar een blogbericht over mijn laatste project, gebruik ik misschien de woorden “blogbericht”, “project” of zelfs “laatste”.

Het belangrijkste is om je linkprofiel te diversifiëren. Er zijn veel verschillende soorten links.

Linkbuilding Tips:

Tip 1: Vraag partners om een link naar je website

De meeste mensen beseffen het niet, maar veel bedrijven werken met zogenaamde “partners”. Dit zijn personen of bedrijven die u helpen uw doelen te bereiken. Het kan gaan om webdesigners, marketingbureaus, platforms voor social mediabeheer en zelfs onlineverkopers. Wanneer u een van deze partners vraagt om een link naar hun site op de uwe te plaatsen, vraagt u hen in wezen om wat gratis reclame voor u te maken. Dit is echter niet altijd vanzelfsprekend, dus hier zijn drie tips om backlinks van partners te krijgen.

Tip 2: Ga bloggen

Een belangrijk onderdeel van elke website is het bloggedeelte. Dit komt omdat het informatie geeft over de producten en diensten die op de site worden aangeboden. Veel mensen beseffen echter niet hoeveel werk er in het creëren van een kwaliteitsblog gaat zitten. Maar er zijn manieren om ervoor te zorgen dat uw blog aan uw verwachtingen voldoet. Hier zijn enkele tips voor het creëren van een succesvolle blog.

Tip 3: Meld je bedrijf aan bij (gratis) online bedrijvengidsen

Bedrijvengidsen zijn een ideaal instrument voor linkbuilding. Ze stellen bedrijven in staat om gemakkelijk informatie over zichzelf toe te voegen, zoals openingstijden, adres, contact info etc. Dit maakt het gemakkelijk voor mensen om meer over uw bedrijf te weten te komen. En omdat deze sites vaak worden bezocht door lokale zoekers die op zoek zijn naar een specifiek bedrijf, zijn ze een geweldige manier om op een natuurlijke manier links op te bouwen.

Om u op weg te helpen, vindt u hier een lijst van bedrijvengidsen waar u uw bedrijf gratis kunt registreren: Allebedrijfenin Openingstijden.com Yelp Mercuriusgids

Tip 4: Vraag links aan bij relevante startpagina’s

Er zijn talrijke startpagina’s op Google. Ze zijn nuttig omdat ze u basisinformatie geven over het onderwerp waarnaar u zoekt. Er zijn echter ook veel startpagina’s van lage kwaliteit. Deze sites bevatten vaak spammy inhoud zoals affiliate aanbiedingen, betaalde advertenties, of gewoon rommel. Als zodanig is het belangrijk om de reputatie van de site te controleren voordat u een link aanvraagt.

De gemakkelijkste manier om te weten te komen of een bepaalde site betrouwbaar is, is uw website te registreren bij een van de volgende startpagina’s:

Websites die hier vermeld staan zijn over het algemeen gerenommeerd en zullen geen geld vooraf vragen. Als u besluit om een van de bovenstaande tools te gebruiken, zorg er dan voor dat u “Mijn domein” selecteert. U ziet dan een lijst met alle domeinen die onder uw account zijn geregistreerd. Zorg ervoor dat u de juiste domeinnaam kiest.

Zodra u de domeinnaam hebt gekozen, voert u de URL van de startpagina in het daarvoor bestemde vak in. Nadat u op verzenden hebt geklikt, ontvangt u een bevestigingsmail met een link om uw registratie te verifiëren. Eenmaal geverifieerd, ontvangt u een e-mail met een verificatiecode. Voer de code in het daarvoor bestemde vak in en bevestig uw registratie.

Deel deze informatie