Organische clicks in de zoekresultaten

Veel websites denken maar aan 1 ding: Hoog in Google komen. Wat leveren deze posities eigenlijk op, wat is de CTR (Click Through Rate), en hoe reflecteert dit zich in bezoekers op je website? Dat is waar we in dit artikel op in gaan: Hoe waardevol is hoog in Google komen gelet op de diverse posities in de top 10?

 

Clickpercentages gebaseerd op positie

Iedereen weet dat een hogere positie in Google meer clicks oplevert. Middels zoekmachine optimalisatie betere resultaten in Google realiseren is dus ook een belangrijke manier om meer bezoekers op je website te krijgen. Hoe waardevol een positie is, blijkt uit de clickpercentages in de resultaten gebaseerd op 5 miljoen zoekopdrachten in Google. Onderstaande afbeelding geeft aan wat de CTR is per positie.

Wat zeggen deze cijfers over CTR per positie?

Aan de hand van de grafiek kunnen we een aantal uitspraken doen die de verschillen duidelijk maken.

  • Met je website bovenaan in Google komen is zeer waardevol: De nummer 1 positie krijgt 10 keer meer clicks dan de nummer 10, oftewel: Van elke 100 zoekopdrachten, zullen er 3 terecht komen bij de nummer 10, en maar liefst 30 bij de nummer 1.
  • De posities 1 t/m 3 krijgen bij elkaar 75% van het totale aantal clicks! Een plek in de top 10 is dus een mooi streven, maar wil je er echt iets aan hebben, dan zal je je moeten richten op de echte topposities.
  • De afname van de CTR in de eerste 2 posities is enorm, maar liefst 7%. Ook al sta je slechts enkele pixels onder de nummer 1, er gaan veel clicks verloren.

Het is dus vrij duidelijk dat de gouden posities in de top 3 zitten. Maar de verschillen in posities zijn nog duidelijker te maken door te kijken wat een extra plek op kan leveren.

 

Winst per positie in de zoekresultaten

Zoals gezegd is de stijging in de CTR 7% van positie 2 naar bovenaan in Google. Maar om te beseffen hoeveel die verhoogde CTR echt inhoudt, is het goed om te kijken wat die stijging betekent gebaseerd op bezoekers. Stel dat er 100 zoekopdrachten worden gedaan, dan betekent een stijging van plek 1 naar 2 dat er afgerond eerst 25 mensen klikken, en daarna 32. De procentuele stijging in bezoekers is dus maar liefst 28%. Laten we eens kijken wat dit betekent voor elke positieverbetering.


Alhoewel je dus relatief gezien het beste in de top 3 zou kunnen staan, zien we hier dat het ook waardevol is om een positie te stijgen als je daar nog niet te vinden bent. Vooral de enorme toename van 53,2% als je van plek 6 naar 5 gaat is opvallend. Hoog in Google is dus een prima doelstelling alvorens je gaat kijken naar bovenaan in Google komen!

 

Conclusie: De effecten van je posities verbeteren in Google

Alhoewel de CTR verbeteringen in eerste instantie toonden dat vooral plek 1 t/m 3 belangrijk zijn in de zoekresultaten, blijken stijgingen ook in lagere posities flinke impact te hebben. Uiteraard krijg je de meeste bezoekers als je website bovenaan in Google staat, maar de winst die je behaalt als je van 2 naar 1 gaat, is kleiner dan de winst van plek 6 naar 5. Staar je dus vooral niet blind op het verbeteren van je positie van 3 naar 2, of 2 naar 1, maar let ook goed op de zoekopdrachten waar je iets lager staat aangezien je daar ook flinke winst kunt pakken.

Resumerend

1. Het #1 resultaat in Google’s organische zoekresultaten heeft een gemiddelde CTR van 31.7%.

 

2. De # 1 organische resultaat is 10x meer kans op een klik te ontvangen in vergelijking met een pagina in # 10 plek.

 

3. Organische CTR voor posities 7-10 is vrijwel hetzelfde. Daarom verplaatsen een paar plekken op de bodem van de eerste pagina kan niet resulteren in meer organisch verkeer.

 

4. Gemiddeld zal het omhoog bewegen van 1 plek in de zoekresultaten de CTR met 30,8% verhogen. Dit hangt echter af van waar je vandaan en naartoe verhuist. Verhuizen van positie # 3 naar positie # 2 zal meestal resulteren in een significante CTR boost. Echter, het verplaatsen van # # 9 maakt geen statistisch significant verschil.

 

5. Title tags die een vraag bevatten hebben een 14,1% hogere CTR vs. pagina’s die geen vraag in hun titel hebben.

 

6. Title tags tussen de 15 en 40 tekens hebben de hoogste CTR. Volgens onze gegevens hebben pagina’s met een title tag lengte tussen de 15 en 40 tekens een 8,6% hogere CTR in vergelijking met die buiten dat bereik.

 

7. URL’s die een zoekwoord bevatten hebben een 45% hogere click through rate in vergelijking met URL’s die geen zoekwoord bevatten.

 

8. Het toevoegen van “Power Words” aan uw title tag kan uw CTR verlagen. We ontdekten dat titels met Power Words een 13,9% lagere CTR hadden in vergelijking met titels die geen Power Words bevatten.

 

9. Emotionele titels kunnen uw CTR verbeteren. We ontdekten dat titels met positief of negatief sentiment de CTR met ongeveer 7% verbeterden.

 

10. Het schrijven van meta beschrijvingen voor je pagina’s kan resulteren in een hogere CTR. Pagina’s met een meta beschrijving krijgen 5,8% meer kliks dan die zonder beschrijving.

Blog Posts

Neem Contact Op

Heeft u vragen, advies nodig, of wilt u een samenwerking bespreken?

 

Laat het ons weten via onderstaande contactgegevens, of door het formulier in te vullen.

Wat kunnen we voor u doen?

    Deel deze informatie